Psyres
DAROVAT
HOME
>
AKTUALITY
>
Setkání světových neurovědců: Nejnovější poznatky z výzkumu i problém současné vědy

Setkání světových neurovědců: Nejnovější poznatky z výzkumu i problém současné vědy

17. 06. 2024

Sledujíce pohyby na globálním vědeckém poli, je možné vnímat neustále se zrychlující posun kupředu a celkovou roztříštěnost vědecké komunity. Nekonečný koloběh psaní grantů a hledání možností financování, zajišťování byrokratických náležitostí a nakonec nedostatek času na samotný výzkum a jeho vyhodnocení - skoro bychom mohli říci, že se to v důsledku zvyšujících se nároků vědeckého konkurenčního světa a zrychlující se doby stalo denním chlebem výzkumných pracovníků. I to je faktor, který brzdí výzkum a v důsledku oddaluje přístup trpících pacientů k inovativním metodám léčby, která by jim mohla pomoci. 


Právě takové diskuze jsme byli svědky na speciálním neurovědeckém setkání pod záštitou Národního ústavu pro duševní zdraví, nazvané Psychedelic Neuroscience 16. a 17. května, které otevřelo dveře předním evropským odborníkům. Mělo za cíl nejen sdílení nejnovějších poznatků, užitých přístupů a nečekaných poznání a navázání či prohloubení kontaktů. Klíčový však byl brainstorming, který vedl k nákladově i kapacitně efektivní a naplňující spolupráci a dostání potřeb globálního vědeckého světa. Jsme rádi, že jako Nadační fond pro výzkum psychedelik se můžeme podobných setkání účastnit a finančně je podporovat. Každé taková událost je pozitivním krokem vpřed ke změnám, které společnost trpící krizí duševního zdraví a nedostatečné péče, potřebuje.


Výzkum psychedelik u nás

Na úspěšnou éru československého výzkumu navázali čeští vědci již více než dvě dekády nazpět, úspěšně se věnují zkoumání psychedelik a přispívají tak globálnímu poznání směřujícímu k reklasifikaci - změně postavení těchto látek v medicíně i společnosti. 

V Česku se této činnosti věnuje Centrum výzkumu psychedelik Národního ústavu duševního zdraví.


Konference Psychedelic Neuroscience

Výzkum na zvířatech

První témata zahraničních i domácích přednášejících byla věnována poznatkům z animálních studií. Tyto výzkumy obvykle představují sofistikovaný design, který vědcům poskytuje přístup k pochopení mechanismu účinku jak na nervový systém tak na chování pomocí invazivních metod, které by nebylo možné provést na lidech. Teprve až když máme dostatečně informací z animálních výzkumů, mohou následovat další studie - na lidských dobrovolnících.

  • Juan Pablo Lopez, PhD představil svůj výzkum zaměřený na neurobiologii stresu a reakce myší spojené s užitím antidepresiv. Jednou z pochopitelných zajímavostí byl svěšený ocas a netečnost myši pod vlivem antidepresiv oproti efektu psilocybinu.
  • Studentka PhD Isis Koutroli z Centra výzkumu psychedelik v rámci svého výzkumu dešifruje odvykací mechanismy psychedelických látek drogové závislosti u zvířecího modelu na kokainu a do budoucna snad i na pervitinu. Cílem je potvrdit potenciál psychedelik zrychlit a usnadnit odvykání na kokain, případně i pervitin, přičemž závislost na něm je významně společensky drahý problém. 
  • Pablo Mallaroni, PhD přinesl téma rozdílností a podobností v efektu psilocybinu a, méně známého a v klinickém výzkumu ne tak často užívaného (však slibného), psychedelika 2CB.
  • Lisa Luan, PhD z londýnského výzkumného centra Imperial College London představila model klinické studie zaměřené na prodloužený stav intoxikace nitrožilně podávaného DMT, který nemá ve světě zatím obdoby. Někteří z účastníků této studie sdílejí svou zkušenost v rámci rozhovoru, který je dostupný na YouTube.

Limitace dosavadních metod

Prof. Pedro Mediano, který 15.5. 2024 vystoupil spolu s Lisou Luan a Markem Nikoličem v diskuzi pořádané Nadačním fondem PSYRES (Psychedelika a vědomí), otevřel  komplexní téma zabývající se limitací dosavadních neurovědních metod, které se zaměřují na sledování, jak během měření mozek pracuje jako celek, a nebo jak jednotlivá centra pracují samostatně.

  • Profesor Pedro přednesl příklady jak pomocí pokročilých modelů můžeme studovat aktivitu celého mozku dohromady, a dokonce v interakci s prostředím. Takový přístup zvyšuje spolehlivost  laboratorních studií.

Vícero přednášek bylo věnováno nejnovějším poznatkům v přístupech k měření a vyhodnocování dat prostřednictvím EEG a magnetické rezonance, a také tomu, co nám tato data dnes o psychedelické zkušenosti a jejím efektu na mozek říkají.

  • S fascinující přednáškou přišel Giovanni Rabuffo, PhD - donedávna se věnující výhradně fyzice - který poukázal na podobnosti v neurobiologickém účinku psychedelik a fyzikálními zákonitostmi laviny. "Psilocybin přivádí mozek blíže ke kritickému stavu", vycházelo z jeho závěru.

Světoznámí hosté

Dvě hlavní přednášky celé konference uchopili světoznámí vědci Dr. Jan Ramaerks z Maastrichtské Univerzity a Prof. Dr. med. Franz X. Vollenweider ze švýcarského centra psychiatrického výzkumu.

  • Franz Vollenweider patří k pionýrům psychedelického výzkumu. Je hlavním protagonistou filmu Descending the Mountain. Jeho přednáška uspořádala dlouhou cestu psychedelického výzkumu od počátku až po současnost. Poukázal na oblasti, kterým se dříve vědci věnovali, jak se v průběhu let měnilo jejich zaměření, kudy vedly slepé cesty, a kterým směrem je třeba se vydat v následujících letech.
  • Jan Ramaerks sdílel fascinující zjištění týkající se role smrti ega v psychedelické zkušenosti. Dále poukázal na změny hladiny glutamátu, který je hlavní a zároveň nejpočetnějším transmiterem v mozku, a stejně tak vztah mezi glutamátem a zánětlivými reakcemi, které ovlivňuje užití psilocybinu, a které pak nejspíše mají vliv na well-being člověka. S kolegy také sdílel, jak se hledá ideální individuální dávkování a jak vznikla škála vrcholných zkušeností (peak experience scale). Svou přednášku završil představením odvážného sběru dat EEG zaměřeného na příslušníky církve Santo Daime - pravidelné uživatele psychoaktivního nápoje Ayahuasca.

Čeští vědci

Ani čeští vědci nezůstali pozadu. Inovativní výzkum MUDr. Martina Brunovského zaměřeného na využití psychedelik v léčbě neurodegenerativních onemocnění vyvolalo u zahraničních kolegů zjevný zájem. Stejně tak první výsledky EEG skenů zaměřených na synchronizaci skupiny na expedici v Peru, které prezentoval Ing. Jan Hubený. Zahraniční kolegové rovněž ocenili design a formu sběru dat prostřednictvím aplikace iTrip, jejíž první data prezentovala Dominika Dojčánová, Msc.

“Konferenci jsme připravili tak, aby se méně soustředila na přednášky, velký akcent je kladen na mezinárodní propojení vědců a navázání dlouhotrvajících spoluprací, přenos technologií a know-how.”

M. Nikolič

Zapojte se! Podpořte český psychedelický výzkum. 

logo

Svou finanční podporou skrze výzvu na Darujme

DAROVAT
logo

PŘEČTĚTE SI VÍCE INFORMACÍ O TOMTO PROJEKTU

Psyres
Nadační fond pro výzkum psychedelik
sídlem Vejvodova 444/6, Staré Město, 
110 00 Praha 1
IČO: 05540143
Podmínky užívání a ochrana údajůFAQ
DarovatKoupit produkty PSYRESKlub patronů
fbyt